Ohjeistus koronavirusepidemiaan liittyen

12.3.2020

Oulun Harrastefutis ry. on tehnyt päätöksen keskeyttää joukkueiden toiminnan toistaiseksi. Tiedotamme myöhemmin lisää.

Tilannetta seurataan aktiivisesti ja tiedotamme heti uusista ohjeista tarpeen niin vaatiessa. 

SEURAN TOIMINTA:

Seuraamme tarkasti THL:n, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin sekä lajiliittojen tiedotteita asiasta.

 

 

Ohjeistus:

Mitä voi tehdä välttääkseen tartunnan?

  • Pidä kädet puhtaana. 
  • Paras tapa pestä kädet on käyttää lämmintä vettä ja nestesaippuaa.
  • Käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta, jos pesu vedellä ja nestesaippualla ei ole mahdollista.
  • Kun käytät alkoholipitoista käsihuuhdetta, ota kerralla määrä, jolla pystyt hieromaan kätesi kauttaaltaan.

Miten suojaat muita?

  • Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, kannattaa pysytellä kotona. Älä mene töihin, kouluun tai harrastuksiin.
  • Vältä kättelyä.
  • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
  • Jos epäilet koronavirustartuntaa, soita terveyskeskukseen tai sairaalan päivystykseen. Koronavirustartuntaa voit epäillä, jos sinulla on kuumetta, yskää, kurkkukipua, päänsärkyä tai hengenahdistusta.

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama tartuntatautiepidemia (COVID-19). Epidemiatilanne muuttuu tällä hetkellä nopeasti, ja Palloliitto on päivittänyt koronavirustilanteeseen liittyvää ohjeistustaan seuroille ja joukkueille.


Seuroille ja joukkueille ei suositella tällä hetkellä matkustamista ulkomaille turnauksiin tai peleihin. Tilanne muuttuu tällä hetkellä niin nopeasti, että kiellot ja rajoitukset liikkumisen suhteen muuttuvat jopa tunneissa, joten sairastumisen lisäksi on olemassa riski, että rajoituksien suhteen voi joutua tahtomattaan jäämään karanteeniin toiseen maahaan.


Palloliiton juniorimaajoukkueiden matkat ulkomaille harjoitusmaaotteluihin perutaan kevään osalta toistaiseksi. Ensi viikon T17-maajoukkueen kaksoismaaottelu Ruotsia vastaan Eerikkilässä on myös peruttu. Aikataulua voidaan tarkentaa tai muuttaa tilanteen niin vaatiessa.


Juniorimaajoukkueiden virallisten karsintaturnausten (P17, P19, P21, T19) osalta tilannetta seurataan yhteistyössä UEFAn kanssa. Selvityksessä on muun muassa, onko turnauksia mahdollista siirtää.


Aikuisten maajoukkueiden matkojen osalta tilanteen kehittymisen osalta seurataan niin kotimaan kuin kohdemaiden viranomaisten ohjeita.


Palloliiton kotimaan tapahtumien osalta (maaottelut, leirit, muut tapahtumat ja kotimaiset kilpailut) tilanteen kehittymistä seurataan tarkasti ja päätöksiä tehdään THL:n ja muiden viranomaisten suositusten mukaisesti.


Yleisiä ohjeita
Lisäksi jokaisen vastuulla on korostaa huolellisen käsihygienian merkitystä kaikessa kanssakäymisessä. 


Joukkueiden edustajille ja erotuomareille suositellaan kättelyn välttämistä ottelutapahtumien yhteydessä. Joukkueen yhteisissä tapahtumissa jokaisella pelaajalla tulee olla oma juomapullo eikä yhteisiä juomapulloja käytetä. Harjoituksiin ja otteluihin ei tule mennä, jos on edes lieviä flunssaoireita. 


Ottelutapahtumien järjestämisen osalta Palloliitto seuraa mahdollisia viranomaisten tekemiä ohjeita ja suosituksia yleisötapahtumiin liittyen.


Jos epäilet koronavirustartuntaa, toimi paikallisten terveydenhuoltoviranomaisten ja THL:n ohjeiden mukaisesti ottamalla yhteyttä paikalliseen viranomaiseen ennen päivystykseen haketumista. Toimi näin myös, jos olet ollut läheisessä kontaktissa koronavirukseen sairastuneeseen henkilöön.

Palloliiton sivuilla olevaa tietoa aiheesta.

Palloliiton uutinen >>


THL:n sivuilta löytyvät päivitetyt tiedot epidemia-alueesta.

THL:n tiedotusta koronavirustilanteesta voi seurata täältä >>


Ulkoministeriön verkkosivuilta löytyvät uusimmat matkustustiedotteet.

UM:n uusimmat matkustustiedotteet >>