Joukkueen pelisännöt

Pelaajien säännöt

 1. Tule harjoituksiin ja peleihin reippain mielin. Tervehditään joukkuekavereita :).
 2. Ole ystävällinen pelikavereillesi.
 3. Muistetaan kannustaa ja tsempata pelikavereita. Ei kommentoida epäonnistumisista. Kaikki epäonnistuvat joskus. Ei haukuta vastustajia.
 4. Ole ajoissa harjoituksissa ja peleissä. Nimenhuudossa on merkattu harjoituksen tai pelien lämmittelyn alkamisajankohta, joten ole valmiina varusteissa tuohon mennessä.
 5. Valmentajien antamien ohjeistuksien mukaan pelataan ja harjoitellaan niin harjoituksissa kuin peleissä.
 6. Harjoituksissa kuuntele ja keskity, kun valmentajat kertovat harjoitteista. Pillin vihellys tarkoittaa sitä, että harjoituksen kerronta alkaa viidessä sekunnissa.
 7. Karkkeja ja sipsejä syödään vasta pelien jälkeen. Muistetaan urheilijan terveellinen ruokavalio niin jaksamme pelata paremmin.
 8. Venyttele kotona harjoitusten ja pelien jälkeen. Näin ehkäiset urheiluvammojen syntymisen.
 9. Jos pelin alkulämmittelystä myöhästyt, aloitat silloin pelin vaihdosta.
 10. Muista ilmoittaa myöhästymisestä valmentajalle suoraan! Jos myöhästyt harjoituksista, lämmittele itsenäisesti juoksemalla kenttä ympäri ja tule harjoitukseen mukaan, kun tiedät mitä siinä tehdään. Myöhästyjä ei saa keskeyttää harjoitusta.
 11. Pelissä pelataan täysillä ja silloin voi sattua kaikenlaista. Pyydetään reilusti anteeksi, jos vahingossa vahingoitetaan toista. Pelitilanteet jäävät peliin!
 12. Ollaan kaikkien kanssa kavereita.

Vanhempien säännöt

Kyseessä on tytön harrastus. Vanhemman tehtävä on mahdollistaa tytön harrastaminen.

Kuskaa: Kun tuot tytön tapahtumiin, tuo ajoissa. Tapahtuman alkamisaika tarkoittaa sitä aikaa, milloin tytön pitää olla asianmukainen varustus päällä valmiina.

Kannusta: Tytöt tarvitsevat vanhemmilta tukea ja kannustusta. Tarvittaessa kritiikin pelaajille hoitaa valmennus asiaankuuluvalla tavalla. Vanhemmat eivät ole pelaajia eivät valmentajia.

Kustanna: Harrastaminen maksaa. Ala-asteikäisten lasten kohdalla on luonnollista, että vanhemmat kustantavat harrastamisen.

Annetaan valmennukselle täysi työrauha. Tytöt ovat harjoitus-, ottelu- ja muissa tapahtumissa valmennuksen johdettavana ja vastuulla. Vanhemmat voivat olla kannustamassa katsomon puolella (ei vaihtopenkillä, eikä joukkueen välittömässä läheisyydessä), jotta työrauha säilyy.

Kaikki valmennuksellisiin asioihin liittyvä kommunikaatio vanhemmilta tapahtuu vain joukkueenjohtajalle. Lähtökohtaisesti pyritään siihen, että kommunikaatio tapahtuu harrastavan tytön ja valmennuksen välillä. Vanhempia toivotaan kannustamaan tyttöjä tähän. Jos tyttöä askarruttaa jokin asia, kannusta tyttöä puhumaan/kommunikoimaan päävalmentajalle kahden kesken. Jos vanhempaa askarruttaa jokin asia joukkueen toimintaan liittyen, kommunikoi joukkueenjohtajan kanssa.

Joukkueen WhatsApp –ryhmä on vain tiedottamista ja mm. kyytiasioiden sopimista varten. Mitään kritiikkiä ei esitetä ketjuun eikä aleta puida asioita. WhatsApp –ryhmään ei ilmoiteta poissaoloja tai myöhästymisiä vanhempien toimesta. Tytöt ilmoittavat myöhästymiset suoraan päävalmentajalle. Nimenhuutoon merkitään poissaolo harjoituksista.

”Tyttöjen eteenhän tässä töitä tehdään!”, tulee muistaa kaikissa olosuhteissa. Olkaamme vanhempina yhdessä linjassa tyttöjen selän takana tukena. Kuppikuntien muodostaminen ja negatiivinen kommunikaatio (toisten haukkuminen) eivät vie yhteistä tavoitetta eteenpäin, joten pidättäydytään siitä.

Muista roolisi vanhempana! Älä tee ongelmaa asiasta, joka ei ole ongelma. Esim. jos sinun mielestä tyttö ei saa riittävästi peliaikaa, mutta tytölle asia ei ole ongelma, jätä asia mieluiten siihen. Mikäli asia häiritsee ja tarvitset mielenrauhan, ole yhteydessä suoraan joukkueenjohtajaan. Valmennuksella on aina syynsä ratkaisuihinsa. He ovat tyttöjen kanssa lähes kaikki harjoitus- ja ottelutapahtumat. He tietävät, kuka ansaitsee peliaikaa ja minkä verran laatimillaan kriteereillä.

Mikäli esim. peliajan koettu vähyys tai pelipaikka askarruttaa tyttöä, älä laita sirkusta pystyyn parjaamalla valmennusta tytölle ja muille vanhemmille. Sano tytölle, että koska asia askarruttaa sinua, mene harjoitusten jälkeen päävalmentajan luokse ja sano, että haluaisit vaihtaa muutaman sanan ja kerro huolesi. Vaihtoehtoisesti valmentajaa voi lähestyä esim. WhatsApp-viestillä, mutta ilman muuta privana (ei tyttöjen ja valmennuksen WhatsApp -ketjussa). Näin tytöt kasvavat vastuuta ottaviksi eivätkä pakene vastuuta ottaa hankalampia asioita puheeksi nakittamalla niitä vanhemmille. Valmennus kertoo varmasti tytölle, mitkä ovat syitä ratkaisuihin.

Ei tehdä siis kärpäsistä härkäsiä. Valmennus ei voi laittaa aina juuri sinun tyttöä hänelle ihanteellisimmalle pelipaikalle, koska kyseessä on joukkuepeli. Muuttujia on ympärillä paljon, koska ihmisten kanssa tehdään töitä. Valmennus tekee aina parhaansa tyttöjen ja joukkueen eteen. Joukkueena voitetaan, joukkueena hävitään.

Tasapuolisuus tarkoittaa sitä, että kaikille tarjotaan samat mahdollisuudet. Pelaajat eivät kuitenkaan saa tasapäisesti peliaikaa ja siihen valmennuksella löytyy omat linjauksensa. Tätä voisi rinnastaa samaan, että jos toinen saa koulussa kokeesta 6 ja toinen 10 niin opettaja ei ”tasapäistä” oppilaita antamalla molemmille todistukseen 8. Eräs tärkeä kriteeri peliajan suhteen on harjoitteluaktiivisuus, mutta valmennus linjaa nämä asiat omalta osaltaan. Älkäämme siis odottako, että valmennus tasapäistää tyttöjä. Valmennuksen tehtävä on kehittää tyttöjä niin pelaajina kuin ihmisinä eteenpäin joukkueurheilun parissa.Joukkueenjohtaja

Maria Pasanen

Yhteydenotot mieluiten kasvotusten, soittamalla, WhatsApp-viestillä tai Facebookin chätillä